GÖZÜN AYDIN AKSU, SULHNAME İMZALANDI

Maliye BakanlığıBüyükşehir Belediyesi ve Aksu Belediyesi arasında, ilçede geçmişteki imar uygulamaları ve kamulaştırma işlemlerinden kaynaklanan uyuşmazlıkların çözümüne ilişkin "sulh name" protokolü imzalandı.

Maliye Bakanı Naci Ağbal,  Aksu ilçesinde yıllardır devam eden imar sorununun çözümünün vatandaşlar için rahatlatıcı bir gelişme olacağını belirterek, "Geçmişten kalan, uzun süredir sonuçlandırılmayan bir ihtilafı sahada barış anlaşması imzalayarak çözmüş oluyoruz." dedi. Ağbal, söz konusu protokolün Maliye Hazinesine, belediyelere ve en önemlisi vatandaşlara kazanç sağlayacağını söyledi.

Bakan Ağbal, " Konuya çok yapıcı yaklaşan, meseleleri çözme noktasında irade koyan Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Aksu Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Süreçte kurumların yapması gereken işler var, onları da süratle sonuçlandıracağız. Tapudaki şerhleri en kısa sürede kaldıracağız." diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİNİ UYGULAYACAĞIZ"

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de Çalkaya Belediyesi dönemindeki hatalı imar uygulamaları nedeniyle yaşanan sorunun 1990'lı yıllardan bugüne kadar sürdüğünü anımsatarak, şöyle konuştu:

"Sonraki belediyeler döneminde bu alandaki sosyal donatı ve park alanları tamamen konut ve ticaret parseline çevrilmiş, imar mevzuatına aykırı olarak kooperatiflere, halka satılmış. Kamu gereken hassasiyeti göstermiş ve iptal davaları açılmış. Mahkemelerce iptal kararları verilmek suretiyle vatandaşın ruhsatını da aldığı evlerinin üstüne şerhler konulmuş. 'Çalkaya Problemi' olarak bilinen Aksu, Altıntaş ve Güzelyurt mahallelerini kapsayan bu alanda sorunu çözeceğimize dair sözümüz vardı. 2B yasasının çıkarılmasıyla bu konuya el atma imkanımız oldu. Üç tarafın kazanma esasına dayalı bir formülü sulh nameyle çözebilir hale geldik."

Milli Emlak Genel Müdürlüğünün Aksu Belediyesi'ne açtığı davalarla 600 milyon lira alacaklı durumda olduğunu bildiren Türel, Türkiye'de bir ilk anlamına gelen sulh namenin imzalanmasının ardından Aksu Belediyesi’nin bu borç yanında her ay 600 bin liraya yakın kesintiden kurtulmuş olacağını dile getirdi. Türel, bu alanda Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projesini hayata geçireceklerini vurgulayarak, böylece Hazine arazilerinin değer kazanmasını sağlayacaklarını ve 12 bin parsel sahibi vatandaşı mağduriyetten kurtaracaklarını ifade etti. Kentsel dönüşüm kararını alır almaz şerhlerin kaldırılması yönünde çalışma yapacaklarını aktaran Türel, imar planı çalışmaları için Belediye bünyesinde özel bir planlama ofisi kurduklarını söyledi.

Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin de ilçenin yarısını ilgilendiren kapsamlı bir sorunun çözümünden dolayı memnuniyet duyduklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Şehrin merkezinde, bir tarafı deniz, bir tarafı havaalanı olan, yerleşime uygun bir yeri atıl durumdan kurtarıyoruz. Belediyemiz üzerindeki 654 milyon liralık borç yükünden de kurtuluyoruz. Hizmet üretmek konusunda ciddi sıkıntımız vardı. Hata yapma lüksümüz yok. Bundan sonraki süreci birlikte hareket ederek halkın beklentisi yönünde çözeceğiz."

GÖZÜN AYDIN AKSU, SULHNAME İMZALANDI